Οι σημειώσεις του πρώην επικεφαλής της Siemens για τις συναντήσεις και επαφές του με πολιτικά πρόσωπα έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης
Ενα πρωτοφανές παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων μέσω διαρροών με εργαλείο το περίφημο ημερολόγιο του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου έχει ξεσπάσει από τότε που ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή και αναμένεται να κορυφωθεί μετά το Πάσχα που θα αρχίσουν οι κλητεύσεις πολιτικών προσώπων. Οι περιβόητες σημειώσεις που κρατούσε ο κάποτε ισχυρός άνδρας της Siemens έχουν κοπεί σε κομμάτια και κυκλοφορούν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως φέιγ βολάν, εμπλέκοντας όλο και περισσότερα πρόσωπα, από τα οποία ορισμένα είχαν αποδεδειγμένα πλέον τακτική επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, ενώ κάποια άλλα έτυχε απλώς να επικοινωνήσουν μαζί του, όπως επικοινωνούν συνήθως οι πολιτικοί με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων. Τα φωτοαντίγραφα του ημερολογίου Χριστοφοράκου στoιβάζονται σε μια αποθήκη της Βουλής σε πέντε χαρτοκιβώτια, στα οποία πλέον έχουν πρόσβαση και οι βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που ...
... διερευνά την υπόθεση. Μέσα σε αυτές τις χάρτινες κούτες υπάρχουν τα ονόματα αναρίθμητων προσώπων και αρκετών πολιτικών, αφού ο κ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με εκπροσώπους σχεδόν όλων των κομμάτων και είχε την εμμονή να καταγράφει τα πάντα στο ημερολόγιο, το οποίο κρατούσε η γραμματέας του κυρία Κατερίνα Τσακάλου, από το 1996 ως το 2007. Οπως αποδεικνύεται τώρα, δεν το έκανε μόνο λόγω της γερμανικής νοοτροπίας που είχε για απόλυτη τάξη, αλλά και για να διαθέτει ανά πάσα στιγμή αποδείξεις προς τους προϊσταμένους τους ότι πράγματι έχει τις διασυνδέσεις που διαφήμιζε τότε.
Παρά το γεγονός ότι τα κίνητρά του είναι πλέον κατανοητά, ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις κάθε νέα αποκάλυψη. Οπως έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος κατέθεσε στην επιτροπή σελίδα του ημερολογίου με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 1999 που αναφέρει το όνομα του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συμβούλου την επίμαχη περίοδο του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη - στη σελίδα υπάρχει η εγγραφή «Παπακωνσταντίνου/ Μαξίμου». Για «επιλεκτική χρήση του ημερολογίου του κ. Χριστοφοράκου από τον κ. Καμμένο» μίλησε λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης . Εκείνος αντιπαρέθεσε σελίδα με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 1999 που γράφει για «ραντεβού με Μητσοτάκη» και «επικοινωνία με Δούκα», και άλλη με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 1999 που αναφέρει «επικοινωνία Πάνος για Μητσοτάκη» και μία ημέρα μετά «ραντεβού Μητσοτάκη, Πάνος, Γρυλλάκης». Κατά τον κ. Βαλυράκη αφορούν τον κ. Κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποδέχθηκε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων του, αφού τότε ήταν σύμβουλος του κ. Σημίτη για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας. Οπως ανέφερε, ο κ. Χριστοφοράκος είχε ζητήσει να τον επισκεφθεί για να τον ενημερώσει για τις δραστηριότητες της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα. «Είναι αδιανόητο να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων» σημείωνε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Μόλις την περασμένη Τρίτη σάλο προκάλεσε η επίκληση του ημερολογίου Χριστοφοράκου από μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Επρόκειτο για το στέλεχος της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή διευθυντή Συστημάτων Σήμανσης και Ασφαλείας του ΟΣΕ κ. Εμμ. Παναγιώτου στην υπόθεση της σύμβασης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου (2005). Ενέπλεξε στην υπόθεση τους πρώην υπουργούς Μεταφορών κκ. Μιχ. Λιάπη (ΝΔ) και κ. Χρ. Βερελή (ΠαΣοΚ), ενώ παράλληλα επικαλέστηκε το ημερολόγιο Χριστοφοράκου σχετικά με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών κ. Ντ. Ρόβλια. Με δήλωσή του ο νυν βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ρόβλιας διέψευδε σημειώνοντας ότι «ουδέποτε συναντήθηκα ή μίλησα τηλεφωνικά με τον κ. Χριστοφοράκο» και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Οι διαψεύσεις πέφτουν σαν τη βροχή από τότε που αποκαλύφθηκε το ημερολόγιο και αφού η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έλαβε διαστάσεις σκανδάλου. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Γραμματέα της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελ. Ζαγορίτη και του γενικού διευθυντή του ΠαΣοΚ κ. Ροβ. Σπυρόπουλου που αντέδρασαν ύστερα από δημοσιεύματα που βασίζονταν στις εγγραφές των ονομάτων τους στο επίμαχο ημερολόγιο. Από τα ραντεβού του ημερολογίου, σύμφωνα με το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη , προκύπτει ότι κατά τις προεκλογικές περιόδους υπήρχαν υπήρχαν πυκνές επαφές με πρόσωπα που σχετίζονται με τα ταμεία, ενώ υπάρχει συγχρονισμός επικοινωνιών με υπουργούς, γενικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών «τις περιόδους που κλείνονταν δουλειές της Siemens ή όταν χρειαζόταν να ξεσκαλώσουν, και σχετίζονται με ροές μαύρου χρήματος μέσω δικτύου offshore εταιρειών και παρένθετα πρόσωπα χρηματιστών» .
Πέρα απ΄ όσα μπορεί να συνδεθούν από τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με εκλογές ή συμβάσεις ή διαδρομές ροής χρήματος, υπάρχει και κάτι διαρκές, σαν αδιατάρακτη και συμβιωτική σχέση, όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο κ. Παπαδημούλης: «Η επαφή με την οικογένεια Μητσοτάκη» . Εγγραφές στο ημερολόγιο είναι καθημερινές, με όλη την οικογένεια- ως τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως η αδελφή του Κατερίνα - χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι επιλήψιμο. Προσφάτως η κυρία Μπακογιάννη, σχετικά με τις αναφορές του ονόματός της πολλάκις στο ημερολόγιο αλλά και στην υπόθεση Siemens, θύμισε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προσφάτως (Αlter), ότι «θέλω να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Η υπόθεση δεν είναι ποιος συνέφαγε δημόσια με τον Χριστοφοράκο, αλλά ποιος πήρε τα λεφτά». Οπως είπε, «συμμαθητής μου ήταν ο Χριστοφοράκος, είχα την ατυχία να τον ξέρω προσωπικά, να τον βλέπω συχνά» και πρόσθεσε ότι «ήμουν υπέρ όλων των Εξεταστικών. O ταν βγάλουν πολιτικές ευθύνες, θα είμαστε εδώ για να τους πετάξουμε στη θάλασσα».
2005 - 2007
Επαφές υψηλού επιπέδου
Οι συχνές αναφορές κατά την περίοδο 2005-2007 αφορούν τους τότε υπουργούς κκ. Γ. Βουλγαράκη, Γ. Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη και Μιχ. Λιάπη. Επαναλαμβάνονται καταγραφές για Κ. Μητσοτάκη και Γ. Αγγέλου, τότε υπ΄ αριθμόν 2 στο Μέγαρο Μαξίμου. Περισσότερες από 16 αναφορές το 2007 στη γραμματέα του κ. Κ. Μητσοτάκη κυρία Σάκη Κυπραίου. Επίσης ονομαστικές αναφορές και στους κκ. Γ. Παπαθανασίου, Ευρ. Στυλιανίδη και Αθ. Νάκο, Ευ. Αντώναρο, Δ. Αβραμόπουλο , Γ. Παπαθανασίου, Δ.Σιούφα, Γερ.Γιακουμάτο, Χ. Παμπούκη, Θ. Τσουκάτο, Κ. Γείτονα. Σημειώνεται το όνομα της Αρετής Τσοχατζοπούλου (19 Ιανουαρίου 2005, 19 Ιουλίου 2005, 8 Δεκεμβρίου 2005), κόρης του Ακη Τσοχατζόπουλου. Στη λίστα των προσώπων, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ο βουλευτής Μ. Σαλμάς, ο τότε υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης επί ΝΔ Στ. Καλαφάτης (14 Νοεμβρίου 2007 «Παπαθανασίου για Καλαφάτη»).
Χαρακτηριστικές εγγραφές της περιόδου αυτής είναι οι εξής:
5 Οκτωβρίου 2005: «Αλογοσκούφης Support»/ 10 Οκτωβρίου 2005: «Μπακογιάννη- τηλεφωνικό κέντρο»/ 24 Δεκεμβρίου 2005: «Πρόσκληση Βουλγαράκη στον Ιππικό Ομιλο»/ 10 Ιανουαρίου 2006: Γράφει «Λιάπης- Σιούφας» και πιο κάτω «C4Ι, Καραϊσκάκη/ Επίσκεψη πρωθυπουργού γερμανικού κρατιδίου»/ 18 Ιανουαρίου 2006: Ο Χριστοφοράκος αναφέρει πρόσκληση του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου για τον Ιππικό Ομιλο στον Παράδεισο Αμαρουσίου/ 6 Απριλίου 2006: «Σιούφας, Λιάπης, Παπαθανασίου, Αγγέλου, Τζοβλάς, Αλογοσκούφης»./ 22 Μαρτίου 2007: Σημειώνεται ραντεβού στις 12.00 μ. με τον Κ. Μητσοτάκη και μία ώρα μετά συνάντηση στο ξενοδοχείο Ηilton με τον Κυριάκο Μητσοτάκη/ 18 Μαΐου 2007: Γάμος κόρης Κατ. Μητσοτάκη (σ.σ. Κατερίνα Μητσοτάκη, αδελφή κυρίας Μπακογιάννη).
Η γραμματέας του Μr Siemens
Ηταν το «δεξί χέρι» του Μιχ. Χριστοφοράκου (κρατούσε και το επίμαχο ημερολόγιο,σελίδα του οποίου φαίνεται δεξιά) και παραμένει και σήμερα στέλεχος της ελληνικής Siemens διατηρώντας τη θέση της γραμματέως του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Η 54χρονη Κατερίνα Τσακάλου είναι οικονομολόγος,γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στην Αθήνα.Δουλεύει στη Siemens 19 χρόνια.Τον κ. Χριστοφοράκο τον γνώρισε το 1990, όταν εκείνος ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Νixdorf και την προσέλαβε.Από τον Σεπτέμβριο του 1996, οπότε εκείνος έγινε διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής Siemens, ήταν γραμματέας του ως τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε ο κ.Χριστοφοράκος παραιτήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου