Το μακρύ πένθος ώς το τελευταίο αντίο στον Κιμ Γιονγκ Ιλ άρχισε χθες και επισήμως στη Βόρεια Κορέα με την έκθεση της σορού του Πολυαγαπημένου Ηγέτη σε γυάλινο φέρετρο και τον διάδοχο Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι ένας από τους πρώτους που υπέβαλαν τα ...
Ο 30χρονος υιός Κιμ μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από αξιωματούχους του καθεστώτος. Στάθηκε ένα λεπτό ακίνητος μπροστά στη σορό του πατέρα του και αποχώρησε αφού έκανε τον γύρο του φέρετρου. Η εμφάνισή του θεωρείται ένδειξη ότι η μετάβαση της εξουσίας, που στη Βόρεια Κορέα μεταβιβάζεται κληρονομικά από γενιά σε γενιά όπως περνούσε κάποτε στις ελέω θεού μοναρχίες, έχει πάρει τον δρόμο της.
Εξω από το κτίριο όπου εκτίθεται η σορός του Κιμ είχε τοποθετηθεί ένα τεράστιο πορτρέτο του προκειμένου να εκφράζουν το πένθος τους οι πολίτες κατά ομάδες. Σε εργοστάσια, στρατιωτικές βάσεις, επιχειρήσεις και σε κάθε δημόσιο κτίριο οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.
Τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχονται μέχρις ενός από το καθεστώς αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στην ενίσχυση του προφίλ του διαδόχου.
Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως «ένα σπουδαίο πρόσωπο που έχει γεννηθεί από τον παράδεισο», μια τιμή που το καθεστωτικό αφήγημα έχει επιφυλάξει μόνο για τον πατέρα του και τον παππού του.
Η εφημερίδα του Κόμματος των Εργατών ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «ο πνευματικός πυλώνας και ο φάρος της ελπίδας» για τον στρατό και τον λαό.
Οπως και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, έτσι και ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποτίθεται ότι γεννήθηκε στο όρος Παεκτού, ιερό τόπο για τους Βορειοκορεάτες. Οι νέοι Βορειοκορεάτες, βεβαιώνει το επίσημο όργανο του κόμματος, καίγονται από τη βαθιά τους πίστη στον Κιμ Γιονγκ Ουν.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ. Παρά τους ύμνους προς τον διάδοχο, ο κίνδυνος για αναταράξεις κατά τη μετάβαση της εξουσίας είναι υπαρκτός μέσα σε αυτό το μείγμα εθνικισμού, ολοκληρωτισμού και προσωπολατρίας που διέπει τη Βόρεια Κορέα.
Υπό τον φόβο ενός κενού ή μίας διαμάχης για την εξουσία που θα απειλούσε το καθεστώς με κατάρρευση, το Πεκίνο έσπευσε – αν και κάπως επιφυλακτικά – να στηρίξει τον διάδοχο ανακοινώνοντας ότι είναι ανοικτό σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είχαν ανταλλάξει επισκέψεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και καλωσορίζουμε την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας σε χρόνο πρόσφορο και για τις δύο πλευρές» δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο επισκεπτόταν την βορειοκορεατική πρεσβεία για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.
Η ασυνήθιστη ενέργεια του Χου να επισκεφθεί την πρεσβεία θεωρείται από τους αναλυτές ως ακόμη μία ένδειξη της βούλησης της Κίνας να προστατεύσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ από δυσάρεστες εξελίξεις για τα συμφέροντά της.
Οπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως, έτσι και για το Πεκίνο, ο Κιμ υιός είναι ένα άγνωστο πρόσωπο και επομένως αστάθμητος παράγοντας.
Κανένας δεν ξέρει εάν ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα ακολουθήσει το στυλ διακυβέρνησης του πατέρα του ή θα προχωρήσει σε ένα άνοιγμα ανάλογο με αυτό που υιοθέτησαν ομοειδή καθεστώτα στο παρελθόν.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ότι επιφύλαξε την «επίγεια κόλαση» στον λαό του: «Ανάμεσα στον λιμό, στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και στις μαζικές εκτελέσεις, το σταλινικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, δήλωσε από την πλευρά του ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποιήθηκε εκστρατεία εκκαθαρίσεων που περιλαμβάνει την εκτέλεση εκατοντάδων αξιωματούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, «ο Κιμ Γιουνγκ Ουν και όσοι τον στηρίζουν θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την εξουσία τους ενισχύοντας την καταστολή και συντρίβοντας οποιαδήποτε δυνατότητα διαφωνίας».
ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα ντροπαλό παιδί που λάτρεψε το αμερικάνικο μπάσκετ και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την εποχή των μαθητικών του χρόνων στην Ελβετία θα εξελιχθεί σε έναν στυγερό δικτάτορα όπως ήταν ο πατέρας του. Ολα τα ενδεχόμενα, πάντως, είναι ανοικτά καθώς οι πληροφορίες για το πρόσωπό του είναι ελάχιστες.
Ακόμη και οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας γνωρίζουν λίγα και τίποτε για τον διάδοχο. Ο κόσμος των πρακτόρων, εξάλλου, δέχεται επικρίσεις για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ μαζί με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, όπως επίσης στο παρελθόν είχε αποτύχει να συλλέξει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Του Victor cha // TA NEA - The NEW YORK TIMES
1 σχόλιο :
Ενας κόκκινος φασίστας λιγότερος.
Παντως η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ φαίνεται οτι απο τις πολλές "προοδευτικές" ευαισθησίες που εχει, έφτασε στο σημείο να αποκαλεί τον Κιμ "ηγέτη" αντι δικτάτορα.
Ετσι για να ξέρουμε τι άνθρωποι διαμορφώνουν τις γνώμες των ελλήνων και που μας οδήγησαν.
Δημοσίευση σχολίου