Προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έξοδος χωρών από το ευρώ, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ...
εφημερίδα «Financial Times».
Η έξοδος από το ευρώ δεν θα βοηθούσε τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους αλλά ούτε τις χώρες που θα παρέμεναν σε αυτή», επεσήμανε ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας πως «η έξοδος από την Ευρωζώνη και η υποτίμηση του νομίσματος θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, ενώ η χώρα θα έπρεπε τελικά να κάνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις αλλά από μία πολύ πιο αδύνατη θέση».
Στην ερώτηση αν η αποχώρηση κάποιων χωρών θα ήταν καλύτερη για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «τότε, θα γινόταν μία ουσιαστική παραβίαση της υφιστάμενης συνθήκης. Και όταν κάποιος ξεκινά με αυτή, δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η κατάληξη».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας - η οποία βγήκε το 1992 από το σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών - ο κ. Ντράγκι παρατήρησε ότι η χώρα του κέρδισε με αυτή μία προσωρινή ανάσα για την οικονομία της, αλλά ως αντίτιμο κατέβαλε πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού, με το spread του δανεισμού της έναντι της Γερμανίας να φθάνει για τρία - τέσσερα χρόνια τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να αρχίσει γρήγορα η λειτουργία του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), καθώς η όποια καθυστέρηση οδηγεί σε αύξηση των πόρων που απαιτούνται για να σταθεροποιηθούν οι αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΤΧΣ από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ώστε να το βοηθήσει στη λειτουργία του.
Ο ίδιος δήλωσε ότι κανονικά θα έπρεπε πρώτα να λειτουργήσει το ΕΤΧΣ, στη συνέχεια να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών (PSI).
Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η ΕΚΤ αγορές ομολόγων από την αγορά και μετά τη λειτουργία του διευρυμένου ΕΤΧΣ λέγοντας ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δικαιολογούνται όσο διάστημα δεν μεταφέρεται στα επιτόκια η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλίνει από το καταστατικό της, το οποίο απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της Ευρωζώνης. Θεώρησε, ωστόσο, πιθανό ότι η ρευστότητα -χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς- που θα δοθεί με τριετή ορίζοντα από την ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις τελευταίες για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
«Ένα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες με τη ρευστότητα είναι να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Αλλά είναι ένα μόνο από τα πράγματα. Και δεν είναι προφανώς καθόλου ισοδύναμο με μία αύξηση της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλούνται από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι δεν αμφισβήτησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε ύφεση της οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα έχει ως όφελος τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Τόνισε, επίσης, τη σημασία της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς και την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου