Παίζουν την ψηφιακή τεχνολογία στα δάχτυλα από την ηλικία των έντεκα. Πάνω από τους μισούς έφηβους χρήστες διατηρούν λογαριασμό στο facebook και τέσσερις στους δέκα έχουν περισσότερους από εκατό «φίλους». Μπαίνουν- σχεδόν καθημερινά- στο Ιντερνετ κλεισμένοι στο δωμάτιό τους. Σερφάρουν πια και από το κινητό, καταγράφοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ.
Αυτό είναι το προφίλ των ελλήνων νέων που σερφάρουν στο Ιντερνετ, όπως σκιαγραφείται στην έρευνα του ................
......................
δικτύου ΕU Κids Οnline, που διενεργήθηκε σε 25 ευρωπαϊκές χώρες από επιστήμονες του London School of Εconomics και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην έρευνα συμμετείχαν 23.420 παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών και ένας από τους δύο γονείς τους.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η ενασχόληση με το Διαδίκτυο είναι σήμερα μια από τις βασικότερες δραστηριότητες των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα. Ο Παγκόσμιος Ιστός αποτελεί έναν καινούργιο κόσμο όπου οι νέοι αναπτύσσουν μια «δεύτερη» ζωή, τον οποίο όμως οι γονείς τους αγνοούν πλήρως.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τρεις στους δέκα εφήβους αδιαφορούν για τα μαθήματά τους ή για άλλες δραστηριότητες και προτιμούν το Ιντερνετ. Δύο στους δέκα διατηρούν τακτική online επαφή με αγνώστους - το 5% από αυτούς, μάλιστα, έχει συναντηθεί και στον πραγματικό κόσμο με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο.
Ενας στους τρεις έχει βιώσει «επικίνδυνες εμπειρίες» στον Παγκόσμιο Ιστό, ωστόσο οι γονείς του πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Το 15% έχει δει πορνογραφικό υλικό, ενώ το 11% έχει λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Το Ιντερνετ έχει και κακοτοπιές. Το 9% των Ελληνόπουλων, ηλικίας 9-16 ετών, δήλωσε ότι έχει ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι που είδε στον Διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12%.
Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν πορνογραφικό υλικό, σεξουαλική παρενόχληση, μηνύματα εκφοβισμού (bullying) ή διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Τις περισσότερες on-line εμπειρίες που ενείχαν κινδύνους έχουν βιώσει τα παιδιά στην Εσθονία.
Δύο στα δέκα παιδιά (19%) διατηρούν επαφή στο Διαδίκτυο με κάποιον που δεν ήξεραν στην πραγματική τους ζωή. Το 5% μάλιστα έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Ιντερνετ (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 29% και 8% αντίστοιχα).
Το 15% των Ελληνόπουλων έχει δει πορνογραφικό υλικό στο Ιντερνετ τους τελευταίους 12 μήνες. Το 11% έχει λάβει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου (με μήνυμα ή e-mail), ενώ το 2% παραδέχεται ότι έχει στείλει ή ανεβάσει τέτοιο υλικό.
Από τα παιδιά που δήλωσαν «ενοχλημένα» από τη λήψη σεξουαλικών μηνυμάτων (το αποκαλούμενο «sexting»), το 38% διέγραψε τα μηνύματα αυτά και το 36% μπλόκαρε το άτομο που τα έστειλε.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 3% των παιδιών στην Ελλάδα έχει λάβει προσβλητικά ή επιβλαβή μηνύματα (εκφοβισμός ή εξύβριση).
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=16&artid=4602172&ct=16
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου