Ρωσικός κατασκευαστικός όμιλος σχεδιάζει να ανεγείρει μια γιγαντιαίων διαστάσεων θολωτή πόλη μέσα σε... εγκαταλελειμένο αδαμαντωρυχείο της Σιβηρίας. Εάν τα σχέδια αυτά περάσουν από τα χαρτιά στην πραγματικότητα, η Eco-city 2020 όπως θα ονομάζεται, θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100.000 ανθρώπους, οι ανάγκες των οποίων σε ηλεκτρισμό και θέρμανση θα καλύπτονται από τον Ήλιο. ..........
................Τα σχέδια του ομίλου AB Elise αφορούν το λατομείο Μιρ στη βιομηχανική ζώνη του Μίρνι στην ανατολική Σιβηρία. Η εξόρυξη διαμαντιών διακόπηκε το 2001, όμως στο τεράστιο ορυχείο συνέχισαν να διανοίγονται σήραγγες.
Στην ιστοσελίδα του ο όμιλος παρουσιάζει μια πόλη χτισμένη σε βάθος 550 μέτρων και χωρισμένη σε τρία επίπεδα, τα οποία «διαπερνούν» κατακόρυφα μία φάρμα και δασικές εκτάσεις. Περιβάλλονται από συγκροτήματα κατοικιών, πάρκα ψυχαγωγίας, αλλά και ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο. Η Eco-city 2020 θα θωρακίζεται από τα καιρικά φαινόμενα χάρη σε μια γυάλινη θολωτή κατασκευή.
Το σχέδιο, εξαιρετικά φιλόδοξο. Η υλοποίησή του όμως θα είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς μεταξύ άλλων η περιοχή είναι εξαιρετικά αφιλόξενη: τους περισσότερους μήνες, το έδαφος καλύπτεται από πάγο που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε λάσπη. Όσα κτήρια υπάρχουν κοντά στο αδαμαντωρυχείο Μιρ στηρίζονται σε αυτοσχέδιους λοφίσκους για να μην καταρρεύσουν. Το χειμώνα, η θερμοκρασία βυθίζεται στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην περιοχή ωστόσο επικρατεί συνήθως ηλιοφάνεια, συνεπώς τα σχέδια της AB Elise να καλύψει με ηλιακούς συλλέκτες τη στέγη του ορυχείου ώστε η πόλη να είναι ενεργειακά αυτάρκης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικά. Αυτό που δεν ακούγεται και τόσο ρεαλιστικό είναι να πειστούν 100.000 άνθρωποι να μετακομίσουν σε μια από πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, όπου σε κάθε στρέμμα ζουν μόλις τρεις άνθρωποι.
Πάντως με τον πληθυσμό της Γης να αυξάνεται διαρκώς και με τους φυσικούς της πόρους να μειώνονται, η φουτουριστική υπόγεια πόλη του ρωσικού ομίλου ίσως αποτελέσει κάποτε ιδανική διέξοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου