Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης που στρέφονταν κατά του πρώτου Μνημονίου, ενώ κρίθηκαν συνταγματικές και οι αρχικές περικοπές μισθών και συντάξεων που ...
έγιναν σε εκτέλεσή του.
Το σκεπτικό, πάντως, των 300 σελίδων αποφάσεων (668-9/12) του ανώτατου δικαστηρίου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα συνταγματικά με τις νέες περικοπές που επιβάλλει το νεότερο Μνημόνιο.
Και τούτο διότι απορρίπτοντας την αίτηση δέχεται ότι δεν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα ή την ΕΣΔΑ δικαίωμα ορισμένου ύψους αποδοχών ή συντάξεων, εκτός εάν συντρέχει περίπτωση διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσης...
Επιχειρηματολογία
Ετσι ενώ στις προσφυγές αυτές κρίθηκε ότι δεν προβλήθηκαν με συγκεκριμένους ισχυρισμούς ότι οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων συνεπάγονται μια τέτοια διακινδύνευση, είναι βέβαιο ότι η επιχειρηματολογία αυτή θα αναπτυχθεί με σαφήνεια στις προσφυγές κατά των νεότερων μέτρων, που ασφαλώς θέτουν σε δοκιμασία την αξιοπρεπή διαβίωση πολλών, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Πάντως οι φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.), που υπέβαλαν τις πρώτες προσφυγές, σχεδιάζουν να προσβάλουν την απόφαση του ΣτΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρο Π. Πικραμμένο, υιοθετώντας εισηγήσεις των Ε. Σαρπ, Σ. Χρυσικοπούλου δέχθηκε με ψήφους 41-9 ότι δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές αρχές για ισότητα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κοινωνικό κράτος, οικονομική - επαγγελματική ελευθερία, ούτε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που προστατεύει την ιδιοκτησία, την περιουσία κ.λπ.
Κατά τη μειοψηφία, όλα τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά. Γιατί το Μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι έπρεπε να ψηφιστούν από 180 βουλευτές.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ // ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου