Σε ένα τελικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» («Euro Plus Pact») κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
O πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των
εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι επιτεύχθηκε μια συνολική συμφωνία όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» τονίζουν ότι αν και η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα.
«Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της Ευρωζώνης», αναφέρεται το κείμενο των συμπερασμάτων.
Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη και επιπλέον, δεδομένου, ότι 24 από τα 27, κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες, με στόχο, ως το 2015, κανένα κράτος της ΕΕ να μην έχει έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Η επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου για την Ελλάδα (επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου στο δάνειο των 100 δισ. ευρώ) θα γίνει τον Ιούνιο.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF), θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, και αυτό θα οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνο για το Ευρώ
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να εγκρίνουν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», με στόχο την ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης και τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, προσέθεσε.
Στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα συμμετέχουν, πέραν των 17 χωρών της Eυρωζώνης, και έξι ακόμη χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για τη Δανία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Αργότερα θα ενταχθεί στο Σύμφωνο και η Τσεχία. Εκτός μένουν πλέον μόνο η Βρετανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία.
Οι «μη- ανταγωνιστικές χώρες» θα αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.
Οι 23 χώρες που προσυπογράφουν το Σύμφωνο δεσμεύονται ότι θα παρουσιάσουν, το συντομότερο δυνατό, συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Οι δράσεις αυτές θα εντάσσονται στα εθνικά προγράμματα σταθερότητας και Σύγκλισης και στα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. Τα προγράμματα θα υποβάλλονται κάθε Απρίλιο και θα αξιολογούνται τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μηχανισμός ευρω-στήριξης
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να ενσωματωθούν οι αλλαγές που αφορούν στον ESM και να υπογραφεί η τροποποιημένη Συνθήκη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Αποφασίστηκε η αναθεώρηση της Συνθήκης για την ενίσχυση του μηχανισμού ESM και του προσωρινού EFSF, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους.
Στόχος είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε να επισφραγισθεί η συμφωνία για τους μηχανισμούς στήριξης, τόσο τον για σημερινό όσο και τον μελλοντικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που πρέπει να καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών, ενώ το συνολικό πακέτο μέτρων πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.
Οι οριστικές αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό και ειδικότερα για τις προϋποθέσεις λειτουργίας του καιτον τρόπο χρηματιοδότησής του μετατίθενται για τον Ιούνιο, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την Φινλανδία, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία, όπου έπεσε η κυβέρνηση και θα γίνουν εκλογές το επόμενο διάστημα, είναι στον προθάλαμο του μηχανισμού ευρωδιάσωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου