«Ο Μέγας Αλέξανδρος κατάγεται από την Αρχαία Μακεδονία και γνώριζε ελληνικά επειδή τα είχε διδαχθεί, όχι επειδή ήταν Ελληνας. Μιλάμε για δύο διαφορετικά έθνη. Ακόμα και η φυσιογνωμία του δείχνει ότι δεν ανήκει στην ελληνική φυλή». Καθηγήτρια σε γυμνάσιο των Σκοπίων δίνει, ενώπιον της κάμερας της
εκπομπής «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, τη δική της εκδοχή της ιστορίας.
Το σχετικό ρεπορτάζ μεταδόθηκε από την εκπομπή στις 16 Νοεμβρίου 2004. Η Σοφία Παπαϊωάννου έχει επισκεφθεί γυμνάσιο στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, για να διαπιστώσει τι διδάσκονται και τι γνωρίζουν οι μαθητές για τη γεωγραφική θέση και την ιστορία της χώρας τους. Σήμερα, τμήμα εκείνου του ρεπορτάζ αναμένεται να προβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, στο πλαίσιο της ακρόασης των ελληνικών θέσεων επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την παρεμπόδιση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το βίντεο προβάλλεται στο πλαίσιο της ελληνικής θέσης ότι στη γειτονική χώρα ο αλυτρωτισμός καλλιεργείται συστηματικά. Οι μαθητές, ερωτώμενοι για τα σύνορα της χώρας τους, απαντούν: «Στο όρος Ολυμπος, στη Χαλκιδική, στο δυτικό κομμάτι της Βουλγαρίας», «μέχρι τη Λάρισα» ή «θα θέλαμε να δούμε ξανά τη Μακεδονία έτσι. Είναι λάθος που μας έχουν αποσπάσει τις περιοχές αυτές». Η καθηγήτριά τους εξηγεί ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε στους μαθητές ότι η χώρα τους είναι χωρισμένη. Οτι οι άνθρωποι που ζουν στα άλλα τμήματα ανήκουν στο ίδιο έθνος».
Χθες το απόγευμα, την ώρα που στη Χάγη άρχιζε, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε σύντομη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι, όπου έγινε «επισκόπηση του πού βρισκόμαστε», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Στη Χάγη, η νομική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Τελαλιάν, προέβη σε ιστορική αναδρομή, παρουσιάζοντας στο δικαστήριο τις βασικές παραμέτρους των πληθυσμιακών, διοικητικών και συνοριακών μεταβολών στην περιοχή της Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πρόνοιες που έχουν συμπεριληφθεί στην Ενδιάμεση Συμφωνία και αφορούν τον αλυτρωτισμό, τη χρήση αρχαιοελληνικών συμβόλων, την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μας. Οπως είπε η κ. Τελαλιάν, οι πρόνοιες αυτές δεν είναι ιστορικού χαρακτήρα, αλλά υιοθετήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή. Αφού αναφέρθηκε στην αύξηση των προκλήσεων από πλευράς ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, με συνακόλουθη αγνόηση των υποχρεώσεών της έναντι της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η κ. Τελαλιάν κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η συμπεριφορά αυτή δεν είναι καλής γειτονίας και επηρεάζει την περιφερειακή ασφάλεια».
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δικαστήριο, πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης, αναφέρθηκε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από το ΝΑΤΟ, στον τρόπο λειτουργίας της Συμμαχίας και στα όσα προηγήθηκαν της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Οπως είπε, η λειτουργία του ΝΑΤΟ διέπεται από τις αρχές της συμμαχίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, ενώ η λήψη αποφάσεων γίνεται συλλογικά, στη βάση της ομοφωνίας. Ο κ. Σαββαΐδης παρέθεσε σειρά αποσπασμάτων από επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ πολύ πριν από το Βουκουρέστι, στα οποία επισημαίνονται η αρχή της καλής γειτονίας και η ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών θεμάτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης νέων μελών. Η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων θα συνεχισθεί σήμερα.
/ / Της Δωρας Αντωνιου / / Καθημερινή / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου