Οι προσπάθειες και οι προτάσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εκδοθεί ευρωομόλογο και ο αντίλογος της γερμανικής κυβέρνησης είναι σήμερα στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου.
«Το σχέδιο Γιούνκερ» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt και στον υπότιτλο σημειώνεται: «Ο αγώνας για το ευρώ έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιτέθηκε ευθέως χθες στη Γερμανίδα καγκελάριο και της επέρριψε 'αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά'.
Ο Λουξεμβούργιος αγωνίζεται για την έκδοση ευρωομολόγου». Το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες που ...............
....................
καταβάλλει εδώ και μέρες ο πρόεδρος του Eurogroup για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έκδοση του ευρωομολόγου, διότι όπως πιστεύει τα οικονομικά προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα μετριάζονταν.
Σύμφωνα με την άποψη του κ. Γιούνκερ, σημειώνει η εφημερίδα, εάν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εξέδιδαν από κοινού ευρωομόλογο, το οποίο με την αξιοπιστία του θα κάλυπτε ολόκληρη τη νομισματική ένωση, τότε οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες θα είχαν ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστό και θα δανείζονταν με πιο ευνοϊκούς όρους.» Σύμφωνα με την Handelsblatt, η οποία επικαλείται πληροφορίες από την καγκελαρία, η Άγκελα Μέρκελ ήταν οργισμένη χθες με τις αιτιάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εάν εκδίδονταν ευρωομόλογο τότε θα έπρεπε να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τονίζει η γερμανική κυβέρνηση και αυτή την προβληματική την αγνοεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
Η εφημερίδα συνεχίζει στις εσωτερικές της σελίδες κάνοντας μια αναδρομή στο τι συνέβη μέχρι σήμερα, πως η Ελλάδα έκανε την αρχή ζητώντας 110 δις ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, πως αργότερα δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός Στήριξης, την προσφυγή της Ιρλανδίας στο εν λόγω ταμείο και τους φόβους ότι έπονται η Πορτογαλία, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου, αλλά και η Ισπανία, ενώ το Βέλγιο και η Ιταλία βρίσκονται επίσης σε δύσκολη θέση. Σε εκτενές σχόλιο που ακολουθεί το ρεπορτάζ επισημαίνεται για την άρνηση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην έκδοση ευρωομολόγου: «Τα επιχειρήματά τους είναι αδύναμα μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που μας περιμένουν. Επικαλούνται πως δεν υπάρχει η νομική βάση, και ότι οι αδύναμες οικονομικά χώρες δεν θα είχαν κίνητρο να βάλουν τα οικονομικά τους σε τάξη, ενώ τα επιτόκια για τις εύρωστες οικονομικά χώρες θα αυξάνονταν πολύ, φοβάται η καγκελάριος και οι σύμμαχοί της.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δείχνει όμως ξεκάθαρα πως θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη». Τον αντίλογο σε αυτή την προβληματική προβάλει σχόλιο που δημοσιεύει σήμερα η Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Η πόρτα άνοιξε». Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την ιδέα της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου. Αλλά έδωσε και κάποιες επεξηγήσεις. Δεν γίνεται, μερικές κυβερνήσεις, να θέλουν να ρίξουν τα εθνικά χρέη τους σε ένα καζάνι και να χρηματοδοτηθούν από κοινού, δήλωσε ο πεπεισμένος Ευρωπαίος.
Όποιος θέλει κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι έτοιμος να παραχωρήσει και μέρος της εθνικής του κυριαρχίας στην κοινότητα και να γνωστοποιήσει αυτή του την προθυμία. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να γίνει το άλλο. Η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όλα.»
Και η εφημερίδα υπογραμμίζει «Με αυτή τη δήλωση, που πέρασε σχεδόν στα ψιλά, ο Σόιμπλε ανοίγει την πόρτα για μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη. Και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Όσο και αν μερικοί πολιτικοί δεν μπορούν να το διανοηθούν, τόσο είναι προφανές: αυτή η δραματική οικονομική κρίση θα εξαναγκάσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ σε μια στενότερη πολιτική συνεργασία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου