Τουλάχιστον ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε µέρα στην Ελλάδα ενώ περιµένει να βρεθεί το κατάλληλο µόσχευµα που θα µπορούσε να του χαρίσει τη ζωή. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση στην προσφορά οργάνων.
Ακόµη και οι τυχεροί που τελικά βγαίνουν νικητές αναγκάζονται να ζήσουν την αγωνία της πολύχρονης αναµονής έως ότου να βρεθεί συµβατό µόσχευµα.
Ενας από αυτούς που ζουν αυτή την αγωνία είναι ο Παναγιώτης Σταµατίου ο οποίος κλείνει τα 19 τον Δεκέµβριο. Στο στήθος του χτυπάει µηχανική καρδιά – έχει ...............
.................
διαγνωσθεί µε καρδιακή ανεπάρκεια και από τότε βρίσκεται στη λίστα αναµονής για µόσχευµα.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι 25 ασθενείς του Ωνασείου, µε τους οποίους µοιράζεται την ίδια αγωνία έχουν γίνει κολλητοί του. Ανάµεσά τους και δύο 15χρονα αγόρια από τη Χαλκιδική.
«Τώρα µε την τεχνητή καρδιά», λέει δείχνοντας την τοµή στο στήθος του και το «βαλιτσάκι» που κουβαλάει στον ώµο, «ζω και πάλι. Εχω µία φυσιολογική ζωή – πηγαίνω σχολείο, κάνω βόλτες, µπορώ να απολαύσω το φαγητό χωρίς να έχω ενοχλήσεις και να κοιµηθώ».
Εχει επίγνωση, ωστόσο, ότι ο δρόµος που έχει να διανύσει είναι µακρύς: επιθυµεί να σπουδάσει και να εργαστεί ως νηπιαγωγός, αλλά βασική προϋπόθεση για να κάνει το όνειρό του πραγµατικότητα είναι να υποβληθεί σε µεταµόσχευση καρδιάς.
Ο 60χρονος φίλος του Κώστας Ζωγραφιστός, ο οποίος είναι επίσης στη λίστα αναµονής τον τελευταίο χρόνο, τον συµπληρώνει: «Είναι σκληρό να περιµένεις για να πάρεις τα όργανα ενός ανθρώπου. Δεν ευχόµαστε σε κανέναν να πεθάνει.
Πρέπει όµως να κατανοήσουµε πως ο θάνατος και η ζωή βρίσκονται πολύ κοντά».
Οι ειδικοί επισηµαίνουν πως οι µεταµοσχεύσεις στην Ελλάδα καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ.
«Διαπιστώνουµε µεγάλη απώλεια δοτών και υστέρηση στην αξιοποίηση των υπαρχόντων µοσχευµάτων από τους εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς στις µονάδες της χώρας», υπογράµµισε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Γιάννης Βλαχογιάννης, προσθέτοντας πως η δωρεά οργάνων είναι κοινωνικό αγαθό.
Το 30% των συγγενών εκλιπόντων αρνείται τη δωρεά οργάνων, δηλώνοντας αγανάκτηση από το ΕΣΥ και εκφράζοντας έλλειψη εµπιστοσύνης στο σύστηµα υγείας. Μία από τις εξαιρέσεις η παθολόγος κ. Ελευθερία Κρικέλη, η οποία δώρισε τα όργανα του πρωτότοκου γιου της που χάθηκε από τροχαίο: «Ο Γιάννος µου ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Οµως το κάθε κύτταρό του, το κάθε όργανό του ήταν πηγή ζωής. Ως γιατρός δεν είχα καµία αµφιβολία, ως µητέρα η απόφαση ήταν δύσκολη.
Τα όργανα του δωρήθηκαν», είπε χτες κάνοντας έκκληση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών µε αφορµή την Πανελλήνια Ηµέρα Δωρεάς Οργάνων.
Σκληρή κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του Ωνασείου και µέλος του ΕΟΜ κ. Πέτρος Αλεβιζάτος, επιρρίπτοντας ευθύνες µεταξύ άλλων στους γιατρούς. «Εχουµε αποτύχει ως ιατρική κοινότητα ν’ αγκαλιάσουµε τις µεταµοσχεύσεις» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πέρσι πραγµατοποιήθηκαν µόλις 8 µεταµοσχεύσεις καρδιάς στη χώρα µας, ενώ, για παράδειγµα, στην Τσεχία 80.
ΤΟ 30% ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
αρνείται τη δωρεά οργάνων των εκλιπόντων λόγω έλλειψης εµπιστοσύνης στο σύστηµα υγείαςΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου