Στο Γενικό Λογιστήριο παραδέχονται ότι συνεχίζουν να αγνοούν βασικά θέματα για τις ΔΕΚΟ
Ενα όργιο σπατάλης, κακοδιαχείρισης, εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και ικανοποίησης συντεχνιακών διεκδικήσεων σε συνθήκες αδιαφάνειας αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις ΔΕΚΟ, τα ελλείμματα και τα χρέη των οποίων προσετέθησαν πλέον στο έλλειμμα και το χρέος του Δημοσίου, απειλώντας την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.
Θεωρητικώς το έλλειμμα των ΔΕΚΟ πρέπει να είναι φέτος μικρότερο, καθώς, αν μη τι άλλο, μειώθηκαν οι αμοιβές των εργαζομένων. Ωστόσο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κανένας δεν είναι ..................
..........................
πρόθυμος να στοιχηματίσει σ' αυτό. «Πώς να ξέρω ότι όσα κόπηκαν από τον βασικό μισθό δεν επεστράφησαν ως υπερωρίες ή επιδόματα;», λέει ανώτερο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου. Τα επιδόματα και οι έκτακτες αμοιβές αυξάνουν τις τακτικές αποδοχές κατά 40% - 50%, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τις υπερδιπλασιάζουν. Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών μαθαίνει το τελικό αποτέλεσμα μερικούς μήνες μετά τη λήξη του οικονομικού έτους.
Η έκθεση εσωτερικού ελέγχου στους ΗΣΑΠ είναι αποκαλυπτική: «Κατά την πραγματοποίηση του ελέγχου δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί βάσει μηχανογραφικού συστήματος ποιοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τα προαναφερόμενα επιδόματα βάσει συλλογικών συμβάσεων ή αποφάσεων διοίκησης. Από τον εν λόγω έλεγχο, όμως, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου πλήθους επιδομάτων: 49 κατηγορίες, εκ των οποίων ορισμένες υποδιαιρούνται σε περαιτέρω επιδόματα ή χορηγίες». Με άλλα λόγια, κανείς δεν ξέρει ποιος παίρνει ποια επιδόματα και εάν τα δικαιούται. Και υπάρχουν επιδόματα κάθε είδους, μικρά και μεγάλα, για κάθε ειδικότητα, ώστε κανένας να μην έχει παράπονο. Το τεχνικό προσωπικό εκτός των άλλων παίρνει κι ένα επίδομα που είναι γνωστό ως... «επίδομα πλυσίματος χεριών» και ισούται με το 4% του μέσου μισθού. Ουδείς είναι σε θέση να πει ποια εποχή και υπό ποιες συνθήκες υγιεινής δόθηκε το συγκεκριμένο επίδομα. Πάντως, όταν άλλαξαν οι συνθήκες, άλλαξε η επίσημη ονομασία του επιδόματος σε εργατοτεχνικό και συνέχισε να δίδεται. Πέρασαν επίσης οι εποχές που οι νυχτοφύλακες των ΗΣΑΠ ξετύλιγαν την πετσέτα κι έβγαζαν από μέσα ψωμί και τυρί για να κολατσίσουν. Ωστόσο, το «αντίτιμο τροφής στους νυχτοφύλακες της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης» εξακολουθεί να καταβάλλεται και να αποκαλείται... «ψωμοτύρι». Υπάρχει κι άλλο επίδομα φύλαξης για τους εργαζομένους που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες και ισούται με το 5% του μισθού.
Η δαπάνη για «ψωμοτύρια» δεν είναι μεγάλη, όπως και το επίδομα φωτοτυπικού ή το επίδομα εκτυπωτικού μηχανήματος. Αλλά όλα μαζί τα επιδόματα κόστισαν το 2009 στον ΗΣΑΠ 6 εκατ. ευρώ.
«Η διαχείριση και η παρακολούθηση των πολλών κατηγοριών επιδομάτων δυσχεραίνει τη διαχείριση της μισθοδοσίας (...) Αρκετές κατηγορίες επιδομάτων μπορούν να χαρακτηρισθούν αναχρονιστικές, καθώς δεν ανταποκρίνονται και δεν καλύπτουν σύγχρονες λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες του Οργανισμού (...). Τα επιπρόσθετα του μισθού επιδόματα έχουν ως αποτέλεσμα επίσης την παραπλάνηση των κέντρων αποφάσεων διοίκησης του Οργανισμού σχετικά με το ύψος αποδοχών των εργαζομένων. Ο βασικός μισθός των εργαζομένων εμφανίζεται πολύ χαμηλός σε σχέση με την αγορά εργασίας, γεγονός που αποτελεί ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με το συνολικό ύψος απολαβών, εάν δεν υπολογιστεί ο μεγάλος αριθμός των επιδομάτων που προστίθεται», επισημαίνουν οι εσωτερικοί ελεγκτές. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μέσο μηνιαίο μισθό 3.908,81 ευρώ καταλήγει να παίρνει με επιδόματα και -κυρίως- υπερωρίες 8.675,30 μεικτά και 5.139,60 ευρώ στο χέρι.
Ιδια πάνω - κάτω είναι η κατάσταση σε όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τα χρέη τους από 5,6 δισ. το 2004 ανήλθαν σε 13,1 δισ. το 2009. Στη συνέχεια, η Ελλάδα χρεοκόπησε...
Tου Βασιλη Zηρα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου