Τα απόρρητα στοιχεία για τη 17Ν προσδίδουν νέα διάσταση στην υπόθεση της τρομοκρατίας
Δέκα χρόνια μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», η «Καθημερινή» αποκαλύπτει σήμερα απόρρητα έγγραφα και ανέκδοτες φωτογραφίες των διωκτικών αρχών, που ...
προσδίδουν νέα διάσταση στην υπόθεση. Εντοπίζει πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Φωτίζει άγνωστες πτυχές των ερευνών τότε και της εξέλιξής τους στα χρόνια που ακολούθησαν και καταγράφει τις εκκρεμότητες σε μη ταυτοποιημένα ευρήματα.
Το «μοιραίο» για τον ίδιο βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002, ο Σάββας Ξηρός είχε μέσα στην τσάντα του ένα παλαιό περίστροφο, από το οποίο τα μέλη της οργάνωσης είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν τον σειριακό αριθμό που αναγραφόταν στη λαβή. Το περίστροφο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. όπου οι αστυνομικοί ερευνητές μπόρεσαν να ανακτήσουν τον αριθμό-ταυτότητα του όπλου.
Ηταν το πρώτο στοιχείο που ανακάλυψε η αστυνομία και συνέδεε τον Σάββα Ξηρό με τη 17Ν. Ο σειριακός αριθμός 100367 αντιστοιχούσε στο υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυφύλακα Χρ. Μάτη, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ληστείας από μέλη της οργάνωσης στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων, το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου 1984.
Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε την 1η γιάφκα της οργάνωσης, σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Πάτμου 84, στα Πατήσια. Στα ευρήματα συγκαταλέγεται μία λειόκαννη καραμπίνα Remington, με κομμένη την κάννη.
Από τη βαλλιστική εξέταση προέκυψε ότι η καραμπίνα είχε χρησιμοποιηθεί στη ληστεία σε βάρος υπαλλήλων χρηματαποστολής της εταιρείας security Wackenhut, στις 19 Ιουλίου του 2000 στη Θεσσαλονίκη.
Στην απολογία του στον ανακριτή, ο Σάββας Ξηρός είχε ομολογήσει ότι στη ληστεία, με λεία 30 εκατ. δραχμές, είχαν συμμετάσχει αυτός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
«Tο καλοκαίρι του 2000 ο Λουκάς μού πρότεινε, επειδή οι άλλοι της οργάνωσης έλειπαν, να ανεβούμε οι δυο μας στη Θεσσαλονίκη και να κάνουμε μια ληστεία», είχε καταθέσει τον Αύγουστο του 2002 ο Ξηρός.
Λίγες ημέρες νωρίτερα (30ή Ιουλίου) ο τότε εκπρόσωπος και μετέπειτα αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου είχε προβεί σε λεπτομερή ανακοίνωση σχετικά με ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου.
Η δεύτερη γραφομηχανή
Ανάμεσα σε αυτά βρισκόταν λευκή γραφομηχανή μάρκας AEG OLYMPIA CARRERA στην οποία η «17 Νοέμβρη» είχε δακτυλογραφήσει συνολικά 27 ανακοινώσεις και προκηρύξεις, έπειτα από χτυπήματα όπως η δολοφονία του εφοπλιστή Κ. Περατικού, στο Πέραμα τον Μάιο του 1997, η δολοφονία του Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου Gorgou Cetin, τον Οκτώβριο του 1991, ο θανάσιμος τραυματισμός του Θάνου Αξαρλιάν, τον Ιούλιο του 1992.
Το πρωτότυπο έγγραφο φέρει ημερομηνία 27 Ιουλίου 1992 και φυλάσσεται, μαζί με τα υπόλοιπα πειστήρια, στις αποθήκες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Στο ίδιο σημείο φυλάσσονται ένα υποπολυβόλο MP5 και ένα πολεμικό τουφέκι G3, που τον Αύγουστο του 1988 η 17Ν είχε αφαιρέσει από το Α.Τ. Βύρωνα.
Τότε, μαζί με την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, η 17Ν είχε στείλει την περίφημη φωτογραφία στην οποία εικονίζονταν τα κλεμμένα όπλα με φόντο τις φωτογραφίες του Μαρξ, του Βελουχιώτη και τη σημαία της οργάνωσης. Η κόκκινη σημαία με το κίτρινο αστέρι στο μέσον φυλάσσεται ως «λάφυρο» στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής.
Τα κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή του Σ. Ξηρού και τα κρησφύγετα της οργάνωσης ελέγχθηκαν ένα προς ένα και στάλθηκαν στην Εισαγγελία.
Στο τμήμα πειστηρίων της Εισαγγελίας βρίσκεται και το περίστροφο με το οποίο δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρ. Μάτης, ενώ οι ρουκέτες παραδόθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ολα τα πειστήρια πρόκειται να εκτεθούν σε μουσείο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της ΔΕΕ, στη λεωφόρο Αθηνών.
«Ηχηρές» απουσίες
Από τη «συλλογή» της ΕΛ.ΑΣ. πάντως υπάρχουν δύο «ηχηρές» απουσίες: το ιστορικό 45άρι της οργάνωσης με το οποίο έγιναν οι πρώτες δολοφονίες και η γραφομηχανή στην οποία δακτυλογραφήθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις της 17Ν.
Ανακρινόμενος ο Δ. Κουφοντίνας φέρεται να αρνήθηκε να αποκαλύψει πού βρίσκεται το ιστορικό όπλο χαρακτηρίζοντάς το «κειμήλιο», ενώ πειστήρια φέρεται να εξαφάνισε και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, για 2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη Ξηρού μετέφερε αντικείμενα σε ερημική παραλία των Λειψών.
Χαρακτηριστικά, στο σημείο είχαν βρεθεί 80.000 ευρώ, προερχόμενα πιθανόν από ληστεία.
// Καθημερινή //
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου