To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε «διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας» αλλά και στην απαίτησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα ...
χρήματα του νέου δανείου. Εκτός από τους Γερμανούς και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Φινλανδίας τηρούν σκληρή στάση έναντι στης Αθήνας καθώς συντάσσονται με την πρόταση να παραταθεί η χορήγηση του δανείου μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, σημειώνει το Bloomberg. Προκειμένου να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου, θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση ένα ενδιάμεσο δάνειο (bridge loan) αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.
Όμως το βασικό ζήτημα που εγείρουν οι συγκεκριμένες χώρες (εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους) είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει (μετεκλογικά) όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.
Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των έντονων αμφιβολιών των ευρωπαίων υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός του Εurogroup η πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες».
Επίσης στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η γαλλογερμανική ιδέα των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου.
1 σχόλιο :
Δεσμεύσεις από την επόμενη κυβέρνηση ζητά το Eurogroup
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι συζητήσεις για την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα από την ΕΕ.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έληξε το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση παρά τις γραπτές δεσμεύσεις που εστάλησαν από τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά στις Βρυξέλλες. ´
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μετέβη εσπευσμένως στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο για τις εξελίξεις, καθώς όλες οι αποφάσεις έχουν παραπεμφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο θέμα που ετέθη στην τηλεδιάσκεψη από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ήταν το πολιτικό και όχι τόσο το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας. Αμφισβήτησαν δηλαδή αν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη το πρόγραμμα σταθερότητας και αν η επόμενη κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι χειρότεροι φόβοι ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης, ότι δηλαδή θα τεθεί θέμα πολιτικής διαχείρισης του δανείου των 130 δις. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκδηλώθηκε μια πολύ εχθρική διάθεση από συγκεκριμένη ομάδα υπουργών, οι οποίοι όχι μόνο υπεισήλθαν στα εσωτερικά μας ζητήματα αλλά το έκαναν και με τρόπο αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο. Οι υπουργοί αυτοί τις τελευταίες ημέρες με τις δηλώσεις τους αλλά και τη γενικότερη στάση τους δημιουργούν προβλήματα και προκαλούν καθυστερήσεις στην
επίτευξη της συμφωνίας δανεισμού και στην ολοκλήρωση του PSI.
Την πεποίθησή του πως το Eurogroup θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντησή του τη Δευτέρα εξέφρασε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης.
Τόνισε ωστόσο ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης «διαπιστώνουν ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης» για την Αθήνα.
Η τρόικα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανέφερε, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε δηλώσεις προέβη αμέσως μετά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ψηφοφορία της Κυριακής λέγοντας πως «το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία 2/3 το νέο πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη είπε πως «αντικείμενο της συζήτησης είναι και η πολιτική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση. Το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες. Τίθενται θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά» τόνισε.
«Από εμάς εξαρτάται αν αυτές τις ημέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ενότητα.
Οσοι υποστηρίζουν λύση εξόδου από το ευρώ, λύση χρεοκοπίας δηλαδή, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη χώρα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής.
Και καλά που αυτοί λένε ευθαρσώς έξοδο από το ευρώ αλλά αυτοί που υποστηρίζουν παραμονή στην ευρωζώνη δίχως να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας;»
Αναφερόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους του είπε: «τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιαιτερότητές τους αλλά αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μία χώρα που έχει συνέπεια και όχι το ένα ή το άλλο κόμμα.»
Δημοσίευση σχολίου