Λίγα χρόνια νωρίτερα θα έμοιαζε με σκηνή από απαισιόδοξη ταινία για το μέλλον. Ο υπάλληλος παρακολουθεί από την οθόνη του υπολογιστή του στο γραφείο τη δραστηριότητα της οικιακής βοηθού του στο σπίτι. Λίγες ώρες αργότερα εκτελεί ένα εταιρικό δρομολόγιο χωρίς ούτε μία διακοπή και τα GΡS της εταιρείας καταγράφουν τη διαδρομή με λεπτομέρεια. Βέβαια όταν επιστρέφει σπίτι του οι ρόλοι αντιστρέφονται ....................
..................αφού είναι εκείνος πια που ελέγχει την πορεία και τις ταχύτητες που αναπτύσσει ο γιος του κατά τη βραδινή του έξοδο. Και αν η πρώτη περίπτωση δεν είναι συνηθισμένη- τουλάχιστον στα δικά μας μέρη ακόμη- τα δορυφορικά συστήματα (GΡS) με τα οποία βρίσκει κανείς το αυτοκίνητό του πανεύκολα σε περίπτωση κλοπής, αλλά και με τα οποία σε βρίσκουν εξίσου εύκολα, είναι ήδη μια πραγματικότητα. «Είμαι στην αγορά συστημάτων παρακολούθησης των αυτοκινήτων εδώ και 15 χρόνια. Τότε είχαν το μέγεθος ενός μεγάλου ηλεκτρονικού υπολογιστή και πολύ μεγάλο κόστος.Σήμερα το μέγεθος φτάνει το...σπιρτόκουτο και η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή» λέει ο κ. Στέφανος Τσιρτσίμπασης από το κατάστημα Ηouse of Radio. «Με 250 ευρώ μπορείς να αποκτήσεις ένα εξαιρετικό σύστημα».
Ποιοι είναι όμως οι αγοραστές όλων αυτών των συσκευών; Πρόκειται για εταιρείες που θέλουν να ελέγχουν τον στόλο των οχημάτων και το προσωπικό τους, γονείς που ανησυχούν κάθε φορά που ο... κανακάρης τους τούς ζητεί τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, απλούς ανθρώπους ανήσυχους σε θέματα ασφάλειας, ακόμη και... μελισσοκόμους: «Το έχουν ζητήσει για τις κυψέλες τους» λέει ο κ. Τάσος Λυμπερόπουλος από την εταιρεία clevermarket.
Η κύρια χρησιμότητα των συγκεκριμένων συστημάτων είναι αντικλεπτική. « Σημαντικό είναι το σύστημα να τοποθετηθεί σε σημείο που ο επίδοξος κλέφτης να μην το φαντάζεται.Δεν μπορώ να αποκαλύψω εδώ τίποτε για να μην παίρνουν ιδέες οι επιτήδειοι» λέει γελώντας ο κ. Τσιρτσίμπασης. Πέρα από αντικλεπτική λειτουργία, τα GΡS έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό και τα ιδιωτικά γραφεία ερευνών, σε υποθέσεις που κάποτε αποτελούσαν το... ψωμοτύρι τους. «Είχα υποψίες ότι η γυναίκα μου με απατά και το απέδειξα χωρίς να χρειάζεται να πάω σε κανέναν ντετέκτιβ» λέει ο κ. Γρηγόρης Κ., ιδιωτικός υπάλληλος. «Απλά χρειάστηκε να τοποθετήσω το σύστημα παρακολούθησης στο αυτοκίνητο και να της τηλεφωνήσω για να ρωτήσω πού βρίσκεται.Το GΡS έλεγε Κορυδαλλό και εκείνη Ελευσίνα».
Η τάση για ασφάλεια- αλλά και αδιακρισία- δεν περιορίζεται στους τέσσερις τροχούς. Πληθαίνουν οι εταιρείες που προσφέρουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όχι μόνο σε γραφεία αλλά και σε σπίτια. Και εδώ η μείωση των τιμών είναι καθοριστική. «Παρά την οικονομική κρίση οι δουλειές δεν πάνε άσχημα» λέει ο κ. Χρήστος Μουλάλης από την easy-alarm και συμπληρώνει ότι «πλέον μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας κοστίζει λιγότερο από 150 ευρώ. Οι δικοί μας πελάτες ενδιαφέρονται πιο πολύ για την ασφάλειά τους σε πιθανή διάρρηξη.Δεν έλειπε όμως και κάποιοςπου ήθελε να παρακολουθείαν οι άνθρωποι που φρόντιζαν το ανάπηρο παιδί του το έκαναν σωστά».
Ο θάνατος του ντετέκτιβ
Στα μυθιστορήματά του ο Ρέιμοντ Τσάντλερ βάζει τον ήρωά του, τον ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, να τριγυρίζει με το αυτοκίνητό του στο αχανές Λος Αντζελες της δεκαετίας του 1930, σε αποστολές παρακολούθησης για λογαριασμό του πελάτη του. Τέτοιες εικόνες πλέον εμφανίζονται μόνο στη λογοτεχνία. «Δυστυχώς για μας, η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους πράγματα που κάποτε ήταν η δική μας δουλειά» λέει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ κ. Αλέξης Στολτίδης. «Τα GΡS θα αποτελέσουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του επαγγέλματός μας.Προηγήθηκε ο νομοθετικός περιορισμός των υποθέσεων που έχουμε το δικαίωμα να αναλάβουμε» συμπληρώνει ο κ. Στολτίδης, φανερά απαισιόδοξος για το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου