Η Αφροδίτη της Μήλου είναι πλέον, ύστερα από έξι μηνών εργασίες λεπτομερούς καθαρισμού και αποκατάστασης, στα καλύτερά της σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος των ελληνικών, ρωμαϊκών και ετρουσκικών αρχαιοτήτων του Λούβρου, Μ. Μαρτίνες: «Στο πέρασμα των χρόνων η Αφροδίτη της Μήλου είχε αποκτήσει ένα βρώμικο καφέ χρώμα που σκούραινε ολοένα και περισσότερο. Εφερε ακόμη πάνω της τα ίχνη από το λάδι, το σαπούνι και τον γύψο που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός εκμαγείου του αγάλματος τον 19ο αιώνα.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη ταλαιπωρία που υπέστη η πανέμορφη Αφροδίτη. Ενα μόλις χρόνο μετά την ανακάλυψή της στη Μήλο, το 1821 κι ενώ η Ελλάδα ήταν υπό τουρκική ακόμα κατοχή, αγοράστηκε, σύμφωνα με τους .......
....... υπεύθυνους του μουσείου, από Γάλλους φιλότεχνους, χάρη στη διαμεσολάβηση του Γάλλου πρέσβη της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια κατέληξε στα χέρια του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου 18ου, ο οποίος με τη σειρά του το δώρισε στο Λούβρο. Το μουσείο κατασκεύασε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για την έκθεσή του, όπου και τοποθετήθηκε από το 1848 ώς το 1934. Σε αυτή την αίθουσα επιστρέφει σήμερα, καθώς από το 1934 μέχρι πρόσφατα δέσποζε σε μια άλλη αίθουσα τρεις φορές μικρότερη.
Στη δεκαετία του 1820 ξέσπασε μεγάλη διαμάχη σχετικά με την αποκατάσταση ή όχι των χαμένων μερών του αγάλματος, ιδιαίτερα όσο αφορά τα χέρια που δεν βρέθηκαν ποτέ. Τελικά προστέθηκαν αντίγραφα στη μύτη, στο αριστερό πόδι και στο αντίστοιχο μεγάλο δάχτυλο. Το 2009 που ανακαλύφθηκαν οι επεμβάσεις, τα συμπληρώματα –πλην της μύτης– απομακρύνθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποκατάστασης αφαιρέθηκε και το γύψινο συμπλήρωμα στη μύτη. Τώρα η Αφροδίτη της Μήλου έχει τοποθετηθεί σε μια τετράγωνη υπερυψωμένη βάση από κόκκινο μάρμαρο προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τη θαυμάσουν από όλες τις γωνίες, κάνοντας άνετα τον γύρο του αγάλματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου