Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Διαδίκτυο;

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Διαδίκτυο; Είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία του, η ιδέα ενός επιστήμονα έχει εξελιχθεί σε πολλά περισσότερα από τον απλό διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ επιστημόνων. Ο Παγκόσμιος Ιστός εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση ή κατεύθυνση από κρατικές επιτροπές, κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα ωστόσο βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων, όπως τονίζουν επιστήμονες που προσπαθούν να προβλέψουν, ή να προσδιορίσουν το μέλλον του.

Ένας πιο έξυπνος Ιστός

Είτε τον αποκαλούμε σημασιολογικό Ιστό, ή Ιστό συνδεδεμένων δεδομένων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργούμε ένα πολύ πιο έξυπνο δίκτυο. Δίνοντας πολλά περισσότερα δεδομένα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια δημιουργώντας τις μεθόδους αξιοποίησης τους, οι ειδικοί ελπίζουν να ....

.... δώσουν στους χρήστες μια πολύ πιο έξυπνη πηγή πληροφοριών.

«Σκεφτείτε το Διαδίκτυο σαν μια τεράστια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων», εξήγησε ο Νάιζελ Σάντμπολτ, του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, «που περιέχει τα πάντα, από δρομολόγια τρένων, μέχρι μέρη για φαγητό με τις πιο προσιτές τιμές. Αυτό που θα αποκομίζει ο χρήστης θα είναι μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία».

Η ιδέα είναι ότι αντί για την εμφάνιση σχετικών ιστοσελίδων στην αναζήτηση «δρομολόγια τρένων για Αθήνα», ο Ιστός θα δίνει στον χρήστη τις απευθείας απαντήσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα δεδομένα θα έχουν καταρχήν δοθεί.

Ο πανταχού παρών Ιστός

Σήμερα, το κύριο μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι μέσω ενός browser, με τη χρήση κάποιου πληκτρολογίου. Όμως, σύμφωνα με μια ακόμη επιστήμονα του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, αυτό σύντομα θα αλλάξει: «Θα έχουμε πρόσβαση στο Ίντερνετ από οπουδήποτε, οτιδήποτε κι αν κάνουμε, χωρίς κανένα σχεδόν περιορισμό συσκευής. Θα μπορούμε να βλέπουμε το Διαδίκτυο μέσα από τα γυαλιά μας ή μέσα από κάποιο είδος οπτικής συσκευής που θα φοράμε». Η καθηγήτρια πιστεύει ότι οι browser θα εξαφανιστούν και ότι θα επικοινωνούμε με τον Ιστό μέσα από εφαρμογές, όπως περίπου συμβαίνει σήμερα με πολλά κινητά τηλέφωνα.

Σύνδεση στο δίκτυο

Όλο και περισσότερα αντικείμενα, από αυτοκίνητα μέχρι οικιακές συσκευές και αισθητήρες μέσα στα σπίτια μας, θα είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση της ροής των δεδομένων. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε τεράστια κέντρα δεδομένων που ήδη δημιουργούνται από εταιρείες που πρωτοστατούν στον τομέα, όπως η Google και η Microsoft.

«Κατά μία έννοια, ο Ιστός γίνεται ένας πολύ μεγάλος υπολογιστής», επεσήμανε ο Άντριου Χέρμπερτ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Microsoft στο Κέμπριτζ. «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και μεγάλες προγραμματιστικές και μηχανικές προκλήσεις», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη μεταφορά όλων αυτών των δεδομένων.

Ο φορητός Ιστός

Για πολλούς επιστήμονες, είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον του Διαδικτύου είναι στη φορητότητα. Σύμφωνα με τον Μπενουά Σίλινγκς, έναν από τους θεωρητικούς της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, κάτι τέτοιο θα μας κάνει ακόμη εξαρτημένους από το Διαδίκτυο. Θεωρεί ωστόσο ότι οι περιορισμοί των δικτύων κινητώης τηλεφωνίας, σε σύγκριση με τη μετάδοση δεδομένων μέσω σταθερών γραμμών, σημαίνει ότι η έρευνα σε περιοχές όπως η συμπίεση δεδομένων γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Η μεγάλη ανάπτυξη του Διαδικτύου ωστόσο, προκαλεί ταυτόχρονα και ανησυχία για τη σταθερότητα του. «Το αστείο στην κοινότητα των προγραμματιστών είναι ότι το Ίντερνετ βρίσκεται πάντοτε στο χείλος της κατάρρευσης», επεσήμανε ο Κρέγκ Λάμποβιτζ, της Arbor Networks, που επιβλέπει την επίδοση του δικτύου. Εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το Ίντερνετ θα συνεχίσει να διορθώνεται μόνο του, αλλά τονίζει ότι αυτή η ικανότητα θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχουν την κυκλοφορία της πληροφορίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, λέει ο Λάμποβιτζ, το μερίδιο της Google στην παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση αυξήθηκε από ποσοστό μικρότερο του 1%, σε περίπου 10%. Γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο το κρίσιμο ερώτημα του ποιος είναι υπεύθυνος για το μέλλον του Διαδικτύου. Μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί με βάση τις αρχές της ανοιχτής πρόσβασης και της αμοιβαίας κατανόησης των συμφωνηθέντων προτύπων, τώρα όμως κάποιοι φοβούνται τη δημιουργία ενός εταιρικού Ιστού, που θα επηρεάσει την καινοτομία και την ελεύθερη έκφραση.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται όπως σήμερα, ανοιχτός, ελεύθερος και με διεθνή πρότυπα», σημείωσε η Γουέντι Χολ. «Αν αυτό χαθεί, ή αν τα πρότυπα αναληφθούν από εμπορικά συμφέροντα, τότε ο Ιστός θα αλλάξει δραματικά».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια :