Τύφλα να 'χει η NASA! Τη «μαγεία» των διαστημικών αποστολών θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν δέκα μαθητές από τη Μυτιλήνη! Οι μικροί επιστήμονες που φοιτούν στο 3ο Λύκειο και επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να συμμετάσχουν στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat, ανάμεσα σε έντεκα συνολικά ομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα, τον ερχόμενο Αύγουστο, να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον δικό τους πραγματικό μίνι δορυφόρο, σε διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού!
Οπως είπε στην «Espresso» ο καθηγητής Φυσικής της ομάδας των μαθητών Γιώργος Κοντέλλης, «σε ένα κουτάκι, που δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των ...
... αναψυκτικών, βάρους μόλις 350 ml, τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμόσουν τον βασικό μηχανισμό του δορυφόρου, δηλαδή, έναν μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν πομπό και αισθητήρες που θα μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες και να μετρήσουν σε πραγματικούς αριθμούς την πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ρύπους της ατμόσφαιρας στην οποία θα βρίσκεται ο δορυφόρος».
Τόσο ο κ. Κοντέλλης όσο και οι δέκα μαθητές της Β' Λυκείου θα συγκεντρωθούν τον Αύγουστο στη Νορβηγία, όπου από τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ «Αντεα» θα εκτοξεύσουν τους δορυφόρους πάνω σε πυραύλους Intruder, σε ύψος 1.000 μέτρων πάνω από τη Γη. «Μόλις ο δορυφόρος φτάσει στα 1.000 μέτρα θα ξεκινήσει η πτώση του προς το έδαφος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να καταφέρει να στείλει με τον πομπό του -σε ειδικά προγραμματισμένο υπολογιστή που θα διαθέτουμε- όλες εκείνες τις πληροφορίες που ζητεί ο διαγωνισμός. Για να το πετύχουμε αυτό προσπαθούμε να προσαρμόσουμε πάνω στον μίνι δορυφόρο ένα αλεξίπτωτο που θα κάνει την επιστροφή του σε μας ελεγχόμενη» μας εξήγησε ο κ. Κοντέλλης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι και οι δέκα μαθητές του είναι εξαιρετικοί στο μάθημα της Φυσικής, ωστόσο υπάρχει βοήθεια απ’ όλους τους μαθητές του σχολείου: «Η ελληνική ομάδα θα έχει την ονομασία “Ικαρομένιππος” (Icaromenippus) και μάλιστα ο δήμος Μυτιλήνης έχει εκφράσει την επιθυμία του να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια των μαθητών καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς τους στη Νορβηγία, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει την επιστημονική υποστήριξή του». Ο κ. Κοντέλλης εξήγησε ότι η ESA καλύπτει μόνο τα έξοδα πέντε ατόμων (δηλαδή, του υπεύθυνου καθηγητή και των τεσσάρων). «Ετσι, τα εισιτήρια και η διαμονή των υπολοίπων πέντε παιδιών πρέπει να καλυφθούν από εμάς» συμπληρώνει.
Η ομάδα της Μυτιλήνης διάλεξε την ονομασία «Ικαρομένιππος» που ήταν ο ήρωας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε στην αρχαιότητα (160 μ.Χ.) ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς. Πραγματεύεται ένα φανταστικό ταξίδι του Ικαρομένιππου στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από αλλόκοτα όντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου