Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτήν τη γενιά των νέων»

Χαρακτηρίζοντας την ανεργία των νέων δραματική, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση, κ. Λάζλο Άντορ, προειδοποίησε χθες ότι αν δεν αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες, ώστε οι νέοι να βρίσκουν ευκολότερα εργασία, τότε «διακινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή τη γενιά, με βαρύ κόστος για ...


την οικονομία και την κοινωνία».
Χθες ο κ. Αντορ από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσαν τα κράτημέλη και τους κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν αμέσως δράση προκειμένου να μειωθεί η ανεργία των νέων.
Σύμφωνα με τον κ. Αντορ, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν πέντε εκατομμύρια άνεργοι νέοι, ενώ συνολικά 7,5 εκατομμύρια νέοι βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Πλέον το πρόβλημα δεν αφορά μόνο νέους με χαμηλή ειδίκευση, αλλά όλο και περισσότερο αποφοίτους πανεπιστημίου που δεν καταφέρουν να βρουν μια δουλειά. Το οικονομικό κόστος για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή σε περίπου 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Εγκρίνοντας τη νέα πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους», η Κομισιόν ελπίζει να ανοίξει τον δρόμο ώστε τα κράτημέλη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων να βοηθήσουν τους νέους να καταρτιστούν σχετικά με επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και τελικά να βρουν την πρώτη θέση εργασίας. 

Ταυτόχρονα η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά και να καταστήσουν την απασχόληση των νέων βασικό στοιχείο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο.

Μέσω της νέας πρωτοβουλίας, η Κομισιόν θέτει ως στόχο τη δημιουργία θέσεων μαθητείας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όπου υπολογίζει ότι μια αύξηση κατά 10% ώς τα τέλη του 2013 θα προσθέσει συνολικά 370 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 
Δεύτερον, όσο γίνεται μεγαλύτερη διοχέτευση κονδυλίων για τοποθετήσεις νέων σε επιχειρήσεις με στόχο το 2012, μέσω των προγραμμάτων ERASMUS και Leonardo da Vinci, τουλάχιστον 130 χιλιάδες νέοι να τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις. Επιπλέον η Επιτροπή θα δώσει οικονομική βοήθεια ώστε τη διετία 2012-2013 πέντε χιλιάδες νέοι να βρουν εργασία σε άλλο κράτος-μέλος μέσω της πρωτοβουλίας «η πρώτη σας θέση εργασίας μέσω του EURES».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής δεν αρκούν από μόνες τους, γεγονός που φαίνεται και από τα πολύ μικρά κονδύλια που θα αφιερώσει η Κομισιόν. 
Το κύριο έργο πέφτει στους ώμους των κρατών-μελών που θα πρέπει να ασχοληθούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με το πρόβλημα. 
Σε διαφορετική περίπτωση οι νέοι θα φεύγουν όλο και περισσότερο από την Ευρώπη προκειμένου να βρουν δουλειά.

Πηγή: Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια :