Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η κυκλική φιλοσοφία των Μάγια και τα σενάρια της απόλυτης καταστροφής!

Το επικείμενο τέλος του κόσμου το 2012 έχει δώσει τροφή στη φαντασία και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο πολλών, ενώ έχει φέρει τη φυλή των Μάγια στην επικαιρότητα περισσότερο από ποτέ. Απαντήσεις στο φλέγον θέμα ενόψει Πρωτοχρονιάς έδωσε, με μια ...


διαφωτιστική ομιλία στην πρεσβεία του Μεξικού, στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος Luis Gomezbeck χθες, ακριβώς έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία ορόσημο 21.12.2012 ή 13.0.0.0.0. σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Πόπολ Βουχ», «η δημιουργία αποτελείται από πέντε μεγάλους κύκλους των 5.125 ετών, δηλαδή συνολικά 25.625 ετών που ολοκληρώνονται το 2012», εξηγεί ο κ. Gomezbeck. 
«Τη χρονολογία αυτή το χειμερινό ηλιοστάσιο θα πέσει πάνω στο περίφημο Σκοτεινό Ρήγμα και σύμφωνα με τα ιερά τους κείμενα θα έρθει το τέλος με νερό...». 
Ωστόσο, στην «κυκλική» φιλοσοφία των Μάγια, αυτή η καταστροφή δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2012. «Οι μεγάλοι κύκλοι κλείνουν πάντα με καταστροφή», επισημαίνει, «όπως και στις κοσμογονίες άλλων πολιτισμών μεγάλες φυσικές καταστροφές σηματοδοτούν ένα τέλος, μετά το οποίο οι άνθρωποι βελτιώνονται». 
Πριν από τον επικείμενο κατακλυσμό μεσολαβούν, σύμφωνα με την παράδοσή τους, «πέντε μέρες κακής τύχης». Οι Μάγια πιστεύουν συγκεκριμένα ότι οι θεοί προσπαθούν κάθε φορά να δημιουργήσουν έναν τέλειο κόσμο, αλλά στο τέλος του πειράματος τον καταστρέφουν. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν την αριθμητική αξία του μηδενός!

Αυτό που ανησυχεί κάποιους είναι το γεγονός ότι οι Μάγια μέχρι σήμερα έχουν επαληθευτεί σε όλες τις αστρονομικές προβλέψεις, οι οποίες σταματούν στο 2012. 
«Εν προκειμένω, δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει της καταστροφής του 13ου Μπακτούν, της τέταρτης περιόδου του κόσμου στην οποία ζούμε, γιατί όλα τα χαραγμένα ιερογλυφικά σε μνημεία που μιλούν γι’ αυτό έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να διαβαστούν από τους επιστήμονες έως το τέλος», σημειώνει ο κ. Gomezbeck, «οι προτάσεις σταματούν στη μέση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα πολλαπλών ερμηνειών, ακόμη και θετικών». Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. 
Ο Μεξικανός μελετητής, πάντως, αισιοδοξεί ότι «το σύμπαν χρειάζεται αποτοξίνωση και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα αλλαγή, ο τόπος βράζει».

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ // στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :