Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Για τους Έλληνες ναυτικούς που κρατούνται στη Βενεζουέλα

Επιστολή του Λευτέρη Αυγενάκη στο Δ. Δρούτσα για τους Έλληνες ναυτικούς που κρατούνται στη Βενεζουέλα
Τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών για τους 12 Έλληνες ναυτικούς που κρατούνται στη Βενεζουέλα, ζητά με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Δ. Δρούτσα, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά και τις 

άκαρπες συναντήσεις των γονέων και συγγενών των ναυτικών με διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και όχι με την πολιτική ηγεσία, ως όφειλαν.

Ο Βουλευτής σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον κ. Δρούτσα τα εξής: «Συνεχίζεται η περιπέτεια των Ελλήνων ναυτικών που παραμένουν κρατούμενοι από τις αρχές Μαρτίου στη Βενεζουέλα μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης του Ελληνικού φορτηγού πλοίου «Maria L.», καθώς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει αδιάφορο να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή τους. 
Μάλιστα, μόνο μετά την κατάθεση παρέμβασής μου στη Βουλή, επικοινώνησαν υπάλληλοι του Υπουργείου με τους γονείς των ναυτικών, σημειώνοντας τους ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν επιληφθεί του θέματος και ότι μάλιστα τριμελές κλιμάκιο αξιωματούχων θα μετέβαινε στη Βενεζουέλα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίσπευση των ανακριτικών διαδικασιών και της απελευθέρωσης των ναυτικών.

Παρά ταύτα, οι ελληνικές αρχές έμειναν στα λόγια και δεν έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουν 12 συμπολίτες μας ναυτικοί στη Βενεζουέλα. 
Με την επίσκεψη των γονέων στο Υπουργείο Εξωτερικών αποκαλύφθηκε ότι ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία είχε ληφθεί, ενώ συνεχίζοντας τον εμπαιγμό των γονέων των Ελλήνων ναυτικών υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου και όχι με την πολιτική ηγεσία του, όπως θα όφειλε τουλάχιστον να συμβεί, με τελικό αποτέλεσμα οι γονείς να αποχωρήσουν χωρίς να μπορέσει κάποιος αρμόδιος να δεσμευτεί για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε ότι έστω και τώρα –αρκετές ημέρες μετά- πρέπει να υπάρξει σαφής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονέων των ναυτικών από καθ’ ύλην αρμόδιο αξιωματούχο, αλλά και να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για να διαλευκανθεί το ζήτημα του πλοίου «Maria L.», αλλά κυρίως για να απελευθερωθούν οι ναυτικοί εφόσον δεν φέρουν καμία ευθύνη για το συμβάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :