Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Να καθιερωθεί κατώτατη Εθνική Σύνταξη 800 €

Για την ανάγκη εφαρμογής ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα είναι απλό και τίμιο και θα δείχνει ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη προς όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν στη διάρκεια της 


εργασιακής τους ζωής τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν τη συνταξιοδότησή τους, μίλησε ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο δεύτερο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το ασφαλιστικό, η οποία στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Το νέο σύστημα που προτείνουμε, όπως συμβαίνει στα σύγχρονα ασφαλιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος όπως η Σουηδία, θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
1. Στην εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, για να
καλύπτεται και η σχετική πρόνοια του Συντάγματος.
2. Στην ανταποδοτική, όπου θα αθροίζονται οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές κάθε εργαζομένου και εργοδότη σε ένα ειδικό- μοναδικό λογαριασμό για κάθε ασφαλισμένο, ο οποίος θα τοκίζεται. Μετά τα 60, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει χρήση αυτού του λογαριασμού, αλλά η σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη όσα περισσότερα χρόνια αποφασίσει ο ίδιος ο ασφαλισμένος να εργασθεί.
3. Στα επικουρικά και επαγγελματικά Ταμεία.

Σαφέστατα σε αυτό το νέο σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τις μητέρες και για άτομα με ειδικές ανάγκες, με τη μορφή επιδότησης εισφορών.
Υποστηρίζουμε ότι είναι δικαιότερο το σύστημα που προτείνουμε, διότι ισχύει η λογική του ό,τι βάζεις ως εργαζόμενος το παίρνεις πίσω ως συνταξιούχος τοκισμένο.
Εννοείται ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα δεν θα αγγίξει τους ήδη συνταξιούχους και όσους έχουν ώριμα δικαιώματα. Το δε κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα είναι μηδενικό.

Πιστεύουμε ότι με το σύστημα που προτείνουμε εξασφαλίζουμε ένα δίχτυ προστασίας για εκείνους που το έχουν ανάγκη, εξασφαλίζοντας μια κατώτατη σύνταξη για όλους τους Έλληνες, 500 € για κάθε ασφαλισμένο και 800 € για κάθε ζευγάρι, ενώ εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα των εισφορών».
Επανέλαβε επίσης την πρόταση να δοθεί 13η και 14η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και την πρόταση για περικοπές των πολιτικών συντάξεων και των επιχορηγήσεων της ΕΡΤ ώστε να επιστραφεί το ΕΚΑΣ (ύψους 150 εκατ. €) στους δικαιούχους.
Ομιλία του Γ. Κοντογιάννη στο ασφαλιστικό προσυνέδριο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :