Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το σιτάρι που θα νικήσει την πείνα

Βρετανοί «διάβασαν» το DΝΑ του. Σύντομα βελτιωμένες ποικιλίες σε μεγάλες ποσότητες
Νέες και βελτιωμένες ποικιλίες σιταριού που θα χορτάσουν τον κόσμο υπόσχονται επιστήμονες, καθώς μια βρετανική ομάδα «διάβασε» για πρώτη φορά τη γενετική ακολουθία της βασικής αυτής τροφής. Το επίτευγμα θα δώσει στους καλλιεργητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν περισσότερο ανθεκτικούς και αποδοτικούς σπόρους σιταριού, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη διατροφική ασφάλεια και να μειωθούν οι τιμές, λένε οι ερευνητές.
Η γνώση της γονιδιακής ακολουθίας του σιταριού θα επιτρέψει να εντοπισθούν τα γονίδια που ελέγχουν κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως η αντοχή στην ξηρασία και το αλάτι, η αντίσταση σε ασθένειες και η  .......

......... απόδοση του σπόρου, ενώ θα γίνει δυνατό να αναπτυχθούν ευκολότερα νέες ποικιλίες. Η έρευνα θα βοηθήσει επίσης στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένου σιταριού, καθώς το σιτάρι παραμένει μία από τις λίγες σημαντικές καλλιέργειες στις οποίες δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η βιοτεχνολογία.
Γενετικές βελτιώσεις όπως οι προαναφερθείσες θα βοηθήσουν να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση για σιτάρι- βασική τροφή, δεύτερη σε σημασία μετά το ρύζι- η οποία προβλέπεται να φτάσει ώς το 2030 τους 851 εκατομμύρια τόνους. Η σημερινή παραγωγή είναι περίπου 650 εκατομμύρια τόνοι και οι κακές συγκομιδές συνέβαλαν το 2008 στον υπερδιπλασιασμό των τιμών που ξεπέρασαν τα 400 δολάρια ο τόνος. Το κύμα καύσωνα που έπληξε φέτος το καλοκαίρι τη Ρωσία και την Ουκρανία αναμένεται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω ελλείψεις την ερχόμενη χρονιά, ενώ ο σερ Τζον Μπέντινγκτον, επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές ελλείψεις τροφίμων τις ερχόμενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :